Parhaat valuuttakauppa alustat

Miksi valuuttatreidaus kannattaa?

Forex-kaupankäyntiä harrastetaan monesta eri syystä. Tärkeimmät syyt aloittaa valuuttakaupankäynti voidaan kuitenkin luokitella kahteen eri ryhmään.

Ensinnäkin valuuttakaupankäyntiä hyödynnetään ulkomaisten palveluiden ja tuotteiden ostamiseen. Aina kun yksityinen henkilö tai yritys ostaa jotain eri valuutalla, kauppa täytyy toteuttaa valuuttatreidillä. Tämän vuoksi valuuttakaupankäynti on tärkeää kansainvälisessä kaupassa. Vaikka käytännön tarpeista johtuvia valuuttakauppoja tehdään joka sekunti joka päivä, ne kuitenkin muodostavat vain pienen osan kaikesta valuuttakaupasta.

Suurin osa valuuttakaupasta tehdään nimittäin rahan vuoksi. Forex-kaupankäynnin tavoitteena on usein ansaita mahdollisimman paljon rahaa. Treidaajat vain spekuloivat valuuttojen hinnoille, eivätkä heillä ole tarkoitusta käyttää kohdevaluuttaa mihinkään ostoksiin, vaan heidän tavoitteena on vain hyötyä markkinoiden liikkeistä. Joka päivä suuret sijoittajat tekevät isoja valuuttakauppoja ja he seuraavat ja reagoivat valuuttojen hintojen liikkeisiin. Koska valuutoilla voidaan tehdä helposti kauppaa, se on myös hyvin likvidi arvopaperi. Tämän vuoksi valuuttamarkkinoilla voi olla enemmän volatiliteettiä kuin muilla markkinoilla.

Treidaajia on monenlaisia

Ketkä sitten harrastavat valuuttatreidausta. Markkinoiden suurimmat forex-treidaajat koostuvat suurista kansainvälisistä pankeista, kuten esimerkiksi Citigroup ja UBS. Niiden tarkoituksena on tehdä voittoa hyödyntämällä markkinoiden hintamuutoksia. Neljä suurinta pankkia tekevät noin 50 % kaikesta valuuttakaupankäynnistä. Valuuttakauppaa käyvät kuitenkin myös yksityiset treidaajat sekä keskuspankit ja hallitukset. Keskuspankkien ja hallitusten tavoitteena on hallita valuutan tarjontaa heidän taloudessaan. Tämän lisäksi myös erilaiset taloudelliset instituutiot, yritykset sekä kuluttajat harrastavat valuuttakauppaa. Kyse ei ole kuitenkaan treidaamisesta, vaan esimerkiksi valuutan vaihtamisesta ulkomaan matkaa varten tai ulkomaisille markkinoille investoimisesta.

Mikä vaikuttaa valuutan hintaan?

Valuuttatreidaamista aloittaessa on hyvä tietää mitkä asiat vaikuttavat valuuttojen hintoihin. Ensinnäkin pääsyy valuuttojen liikkeisiin johtuu kysynnän ja tarjonnan laista. Kysyntä ja tarjonta määrittelevät pitkälti valuuttojen arvoja. Pankit ja muut sijoittavat haluavat yleensä sijoittaa pääomaa talouksiin, jotka ovat vahvoja. Jos markkinoille tulee positiivisia uutisia tietyltä alueelta, investoinnit alueen valuuttaan kasvavat ja samalla myös kysyntä alueen valuutalle. Tämän vuoksi valuutan hinta nousee. Samalla tavoin, jos alueesta kuuluu negatiivisia uutisia, investoinnit sinne vähenevät ja valuutan hinta laskee. Tämän vuoksi valuutat yleensä heijastavatkin kyseisen alueen taloudellista tilannetta.

Miten Forex-kauppaa käydään?

Toisin kuin osakkeissa, valuuttakauppaa ei käydä pörssissä. Sen sijaan valuuttoja vaihdetaan suoraan kahden osapuolen välillä ja tätä kutsutaan OTC-markkinaksi tai over-the-counter markkinaksi.

Valuuttamarkkinoita johdetaan globaalien pankkien verkoston kautta ja se on levitetty neljän suuren valuuttatreidauskeskukseen, jotka ovat Lontoossa, New Yorkissa sekä Sydneyssä ja Tokiossa. Tämän vuoksi valuuttakaupankäyntiä voi harrastaa ympäri vuorokauden kotikoneelta käsin.

Jotta voit alkaa harrastamaan valuuttatreidausta, tarvitset valuuttameklarin.

Forex-treidauksesta myydään aina yhtä valuuttaa, jotta voitaisiin ostaa toista. Tämän vuoksi ne ovat pareittain ja valuuttapareista näkyy mitä valuuttaa ostetaan ja mitä myydään. Jokaisella valuutalla on oma kolmikirjaiminen koodi, joka muodostuu yleensä alueen kahdesta kirjaimesta ja yhdestä kirjaimesta, joka edustaa valuutan nimeä.

Ensimmäinen valuutta, joka valuuttaparissa näytetään on ns. pohjavaluutta ja toinen valuutta on ostettava valuutta. Valuuttaparin hinta on se, kuinka paljon pohjavaluutalla saa ostettavaa valuuttaa. Esimerkiksi USD/EUR valuuttaparissa, USD on pohjavaluutta ja EUR ostettava valuutta. Jos dollari nousee euroon nähden, silloin yhdellä dollarilla saa enemmän euroja, joten dollari vahvistuu. Samalla myös valuuttaparin hinta nousee. Jos dollarin arvo laskee, parin hinta laskee myös. Perusperiaatteena on se, että jos ajattelet, että valuuttaparin pohjavaluutta tule todennäköisesti nousemaan ostettavaan valuuttaan nähden, sinun kannattaa ostaa paria eli ottaa longi. Jos uskot pohjavaluutan heikkenevän, voit myydä eli shortata valuuttaa.

Miksi sitten vipua kannattaa käyttää?

Vivun avulla voit avata position ilman että sinun tarvitsee maksaa sen täyttä arvoa. Esimmerkiksi treidi koskien EUR/GBP valuuttaparia voi tarvita vain 0,5 % maksamista position kokonaisarvosta, jotta se voidaan avata. Samoin, kun suljet vivutetun position, voitto tai tappio pohjautuu treidin täyteen kokoon. Se tarjoaa mahdollisuuden korkeimpiin voittoihin, mutta myös tappioiden määrä voi kohota valtaviksi. Tappiot voivat jopa ylittää talletustesi määrän.

Vivun avulla saat mahdollisuuden suuriin valuuttamääriin, ilman että sinulla tarvitsee olla paljon pääomaa. Yksi pip on hyvin pieni määrä, joten vaikka valuuttaparit ovat usein hyvin volatiileja, ne liikkuvat yleensä suhteellisen pienin liikkein. Tämän vuoksi valuuttatreidaajien tulee käydä kauppaa isoissa erissä eli loteissa tai sitten hyödyntää vipua.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *