Turvallinen forex-välittäjä

Mitä on Forex-kaupankäynti?

Mitä on Forex-kaupankäynti?

Forex tarkoittaa valuuttamarkkinoita ja siitä käytetään myös lyhennettä FX. Valuuttakauppa tapahtuu virtuaalisten valuutanvaihtoalustojen kautta eli valuuttoja myydään ja ostetaan netin erilaisten kaupankäyntialustojen ja välittäjien kautta. Netissä on paljon erilaisia välittäjiä, joiden kautta treidauksen voi aloittaa pienelläkin summalla. Tähän päälle saa usein myös talletusbonuksia.

Valuuttakaupankäynnin perusasioita

Ennen valuuttamarkkinoille menemistä kannattaa opetella peruskäsitteet ja treidauksen perusperiaatteet. Forex-markkinoilla käydään kauppaa valuuttayksiköillä, joista pienintä kutsutaan lotiksi eli eräksi. Yhteen lottiin sisältyy yleensä 100 000 yksikköä valuuttaa, joka toimii jonkin valuuttaparin perusvaluuttana. Perusvaluutta on yleensä valuuttapareista vahvempi.

Valuutan kurssi muodostuu puolestaan PIPeistä. PIPin suuruus on 1/100 senttiä, joten valuuttaparin suhteen esimerkiksi vahvistuessa 1 PIP:n verran se tarkoittaa 0,00001 sentin muutosta suhteessa. Lotissa tämä muutos tarkoittaa puolestaan 10 euroa.

Myös vivun käsite on hyvä tuntea. Vipua kutsutaan yleensä leverageksi ja jos vipua, niin summa, jolla treidaat moninkertaistuu. Vipua käyttävät sekä institutionaaliset sijoittajat että ammattilaiset, sillä vivun avulla on mahdollista treidata esimerkiksi 1000 eurolla 100 000 euroa. Välittäjät ottavat aina palkkion asiakkaiden treidauksesta. Tämä palkkio on yleensä muutaman PIP:n verran. Palkkiota kutsutaan sprediksi eli hajonnaksi. Jos välittäjällä on vaikkapa 4 PIP:n spredi, se saa jokaisesta tekemästäsi kaupasta 4 PIP:ä. Tämä tulee aina huomioida kun ostat tai myyt lotteja. Tuo 4 PIP:n spredi on kurottava kiinni, sillä muuten et pääse voitolle. Jos myyt heti ostamasi valuutan, menetät rahaa.

Valuuttakaupankäynnin hyvät ja huonot puolet

Valuuttakaupankäynti on nopeasti kasvattanut suosiotaan sijoittajien keskuudessa ja monet asiasta tietämättömätkin ovat innostuneet kokeilemaan sitä. Valuuttamarkkinoiden volatiliteetti, koko ja globaali rakenne ovat kaikki vaikuttaneet siihen, että siitä on tullut suosittu treidaamisen kohti. Koska valuuttamarkkinat ovat hyvin likvidejä, sijoittajat voivat sijoittaa erittäin suuria treidejä ilman että sillä olisi vaikutusta vaihtokurssiin. Nämä suuret positiot ovat mahdollisia valuuttatreidaajille, koska suurin osa välittäjistä omaa alhaiset marginaalivaatimukset. Isoissa vivuissa on kuitenkin sekä hyvät että huonot puolensa. Sijoittajat saavat niistä suuria voittoja, kun kurssit liikkuvat suotuisasti, mutta ne myös mahdollistavat valtavat tappiot, kun kurssi meneekin väärään suuntaan. Valuuttakaupan riskeistä huolimatta, vipu eli leverage on juuri se syy, miksi se on niin houkuttelevaa monille sijoittajille ja se mahdollistaa monet spekulaatiot.

Valuuttamarkkinat ovat myös ainoa markkina, joka on auki 24 tuntia päivässä ja siinä on läpi vuorokauden kohtuullinen likviditeetti. Treidaajille, joilla on päivätyö tai kiireinen aikataulu, valuuttatreidaus sopii hyvin juuri tämän vuoksi. Isoja kauppoja tehdään kaikilta aikavyöhykkeiltä, joten kenenkään ei tarvitse odottaa kaupankäynnin alkamista tai sulkeutumista. Kun kauppa USA:ssa sulkeutuu, avautuvat Itä-Euroopan markkinat ja treidaus on mahdollista mihin kellonaikaan vain.

Vaikka valuuttamarkkinat tarjoavatkin enemmän jännitystä sijoittajalle, myös sen riskit ovat isommat verrattuna esimerkiksi osakkeisiin. Todella korkea vipu forex-markkinoilla tarkoittaa, että suuret voitot voivat nopeasti kääntyä tappioiksi ja ne voivat pyyhkiä suurimman osan tilistäsi vain minuuteissa. Tämä onkin erittäin tärkeää aloittelevien treidaajien ymmärtää, sillä valuuttamarkkinoilla on paljon rahaa liikkeellä sekä paljon myös sijoittajia, joten treidaajat reagoivat nopeasti kaikkeen tietoon, jota markkinoilla julkaistaan. Tämän vuoksi tapahtuu myös äkkinäisiä kurssimuutoksia valuuttapareissa.

Valuuttakaupankäynnin ja osakekaupankäynnin erot

Miten valuuttakaupankäynti sitten eroaa osaketreidauksesta? Ensinnäkin valuuttapareja on olemassa paljon vähemmän kuin osakkeita. Suurin osa valuuttatreidaajista keskittyy seitsemään eri valuuttapariin. Niistä neljä suurinta ovat (EUR/USD, USD/JPY, GBP/USD, USD/CHF) ja kolme muuta (USD/CAD, AUD/USD, NZD/USD). Kaikki muut valuuttaparit ovat vain erilaisia yhdistelmiä näistä samoista valuutoista ja ne tunnetaan myös nimellä ristivaluutat. Tämän vuoksi valuuttakaupankäyntiä on helpompi seurata, sillä siinä ei tarvitse arpoa 10 000 osakevaihtoehdon välillä ja seurata monien eri alojen muutoksia, vaan valuuttatreidaajien tarvitsee vain pysyä kärryillä noin kahdeksan eri maan talousasioista ja politiikasta.

Valuuttakaupankäynnissä on myös mahdollista hyötyä sekä nousevista että laskevista markkinoista, sillä jokaisen treidin yhteydessä sekä ostat että myyt samaan aikaan. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaiseen kaupankäyntitapahtumaan sisältyy shortti. Tämän lisäksi valuuttamarkkinat ovat niin likvidit, että treidaajien ei tarvitse odottaa shorttien ostamista kuten osakemarkkinoilla. Usein myös kaupankäyntipalkkiot ovat alhaisemmat valuuttakaupankäynnissä kuin osakekaupoissa. Monet välittäjät ottavat vain spredin palkkiona tehdystä kaupasta.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

2 Replies to “Mitä on Forex-kaupankäynti?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *