eu cryptocurrency

Krypto-anonymiteetin loppu? EU aikoo antaa sääntelijöille mahdollisuuden seurata kolikkoja ja lompakkoja

Uusi EU-direktiivi antaa Rahanpesun selvittelykeskukselle luvan seurata kryptovaluuttoja estääkseen rahanpesun ja terrorismin

Tiistaina Euroopan Unioni julkaisi sen viidennen rahanpesun torjumista koskevan direktiivin (Direktiivi (EU) 2018/843), jonka tarkoituksena on havaita ja tutkia rahanpesua sekä estää sen tapahtuminen.

Euroopan Parlamentin ja Eurooppa-neuvoston julkaisema uusi direktiivi, joka on seurausta aiemmalle direktiiville (EU) 2015/849, julkaistiin Euroopan Unionin Virallisessa lehdessä L156.

Onko nyt oikea aika ostaa?

Anonymiteetin torjuminen

Direktiivissä tunnustetaan, että palveluntarjoajien sisällyttäminen ei poista täysin virtuaalisten valuuttojen anonymiteettiä, ja ympäristö pysyy myös suurimmilta osin anonyyminä, koska se ei ole välttämätöntä liiketoimien tekemisessä tällaisten tarjoajien kanssa.

Kuitenkin anonymiteettiin liittyvien riskien torjumiseksi Rahanpesun selvittelykeskukselle annetaan pääsy tietoihin, joiden avulla he voivat yhdistää virtuaalivaluuttojen osoitteet virtuaalivaluuttojen omistajien tietoihin.

Direktiivi korosti terroristien mahdollisuutta rahoittaa toimiaan virtuaalivaluuttojen avulla. Se totesi, että virtuaalivaluuttojen ja fiat-valuuttojen välisten pörssien palveluntarjoajat sekä verkkolomapkoiden palveluntarjoajat eivät ole velvollisia tunnistamaan epäilyttävää toimintaa.

Jäsenvaltioiden lainsäädäntöä tullaan noudattamaan

Direktiivin mukaan ”on olennaisen tärkeää laajentaa Direktiivin (EU) 2015/849 soveltamisalaa siten, että siihen sisältyy myös virtuaalivaluuttojen ja fiat-valuuttojen välisten pörssien palveluntarjoajat sekä verkkolompakoiden palveluntarjoajat. Rahanpesun ja terrorismin estämisen vuoksi toimivaltaisten viranomaisten on voitava valvoa virtuaalisten valuuttojen käyttöä velvoittavien yksiköiden avulla.

Direktiivissä todettiin: ”Tällainen seuranta tarjoaisi tasapainoisen sekä suhteutetun lähestymistavan, jolla turvataan tekninen kehitys sekä vaihtoehtoisen rahoituksen ja sosiaalisen yrittäjyyden aloilla saavutettu korkea avoimuus.”

Se lisää, että käyttäjien mahdollisuutta ilmoittautua vapaaehtoisesti nimetyille viranomaisille olisi vielä arvioitava.
EU-jäsenvaltioiden tulee muuttaa kansallisia lakeja, säännöksiä sekä hallinnollisia määräyksiä direktiivin mukaiseksi tammikuuhun 2020 mennessä.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *