Donald Trump

Trumpin Kauppasota Kiinan Kanssa Näyttää Olevan Palaamassa

Valkoinen talo sanoi viikko sitten, että tariffit olivat ”tauolla”. Mutta nyt on aika siirtyä eteenpäin.

Viime viikolla Yhdysvaltain valtiovarainministeri, Steve Mnuchin, sanoi, että Trumpin hallinto aikoi rankaista Kiinaa uusilla tariffeilla osana yritystään ”asettaa kauppasota tauolle”.

Kelataan nopeasti tiistaihin, jolloin presidentti Trump näytti valmistautuvan kauppasodan käynnistämiseen maailman kahden suurimman talouden välille.

Tiistai-aamuna Valkoinen talo ilmoitti, että se jatkaa suunnitelmiaan asettaa 25 prosentin tariffit Kiinan 50 miljardin dollarin arvoiselle viennille Yhdysvaltoihin. Tariffit, tai tullimaksut, ovat seurausta Kiinan yritykselle pakottaa amerikkalaisia yrityksiä antamaan immateriaalioikeutensa kiinalaisille yrityksille jos he haluaisivat harjoittaa liiketoimintaa maailman väkirikkaimman maan kanssa.

Hallitus ilmoitti myös, että se aikoo rajoittaa Kiinan sijoittamista Yhdysvaltalaisiin yrityksiin sekä rajoittaa tavaroiden määrää, jonka Yhdysvaltalaiset yritykset voivat myydä Kiinaan.

Valkoinen talo sanoi, että tariffien alaisten kiinalaisten tuotteiden lopullinen lista julkaistaan 15. Kesäkuuta ja että toimenpiteet otetaan käyttöön ”pian sen jälkeen”.

Trump on lyönyt Kiinaa lyttyyn jo ensimmäisestä menestyksekkäästä presidentinvaalien kierroksen jälkeen, jotta tariffit eivät tulisi täydellisenä yllätyksenä. Silti liikkeen ajoitus nostattaa kulmakarvoja Tyynenmeren molemmin puolin, sillä Mnuchinin kommentit antoivat ymmärtää, että Yhdysvallat pyrkivät alentamaan jännitteitä, ei lisäämään niitä.

Washington ja Peking aikovat jatkaa kauppaneuvottelujaan tällä viikolla, ja asiantuntijat sanovat, että Kiina voi hämmentyä Valkoisen talon täyskäännöksestä. Tämän johdosta Peking voi puolestaan asettaa neuvotteluille tiukemmat linjat.

Chad Bown, Peterson Institute for International Economics – säätiön vanhempi ekonomisti, kertoi, että uudet liikkeet voivat vaikuttaa kauppaministeri Wilbur Rossin tulevaan Pekingin matkaan, jossa hän pyrkii saamaan Kiinaa ostamaan lisää amerikkalaista energiaa ja maataloustuotteita.

”Kiina ei ehkä enää halua lähteä mukaan”, Bown sanoi.

Trumpin mahdollisesta kauppasodasta Kiinan kanssa on tiedetty jo pitkään

Huhtikuussa hallitus sanoi harkitsevansa, aikooko se määrätä tariffit yli 1 300 kiinalaiselle vientituotteelle, mukaan lukien taulutelevisiot, ilma-alukset ja lääkinnälliset laitteet. Se tekisi niistä kalliimpia amerikkalaisille kuluttajille ja valmistajille.

Trumpin hallinnon tavoitteena on iskeä Kiinan huipputekniikan vientiin ja vahingoittaa Pekingin ”Valmistettu Kiinassa 2025”-ohjelmaa, joka on valtava valtion tukema aloite, jonka tavoitteena on tehdä Kiinasta maailmanluokan valmistaja muun muassa roboteille ja huipputekniikan elektroniikalle.

Kun Trump esitteli alkuperäisen tariffisuunnitelmansa huhtikuussa, Kiina uhkasi tätä suunnitelmaa nopeasti tariffeilla Yhdysvaltojen 50 miljardin dollarin arvoiseen vientiin Kiinaan, mukaan lukien autot, lentokoneet ja soijapavut. Viimeisin voisi olla erityisen vakava poliittinen isku Trumpille ja republikaaneille: Yhdysvaltojen suurimmat soijapapujen tuottajat ovat Ohiossa, Iowassa, Missourissa ja Indianassa – nämä osavaltiot ovat Trumpin valtion sydämessä, jossa presidentti tai hänen puolueensa ei halua nähdä taloudellista epävakautta tai työttömyyttä vuoden 2018 tai 2020 vaaleissa.

Keskiviikkona Peking ei osoittanut samaa uhkaa, mutta totesi, että yhteys oli olemassa. ”Haluamme toistaa, että emme halua kauppasotaa, mutta emme pelkää taistella”, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja kertoi. ”Jos Yhdysvallat aikoo toimia mielivaltaisesti ja epäkunnioittavasti, Kiina ryhtyy tiukkoihin ja tehokkaisiin toimenpiteisiin turvatakseen oman oikeutensa.”

Ulkomaanedustustojen kauppaneuvos Edward Alden sanoo, että on tärkeää huomata, että Trump ei ole ilmoittanut tarkkaa päivämäärää, milloin tariffit tulevat voimaan – näyttää siltä, että on vielä epävarmaa, aikooko hän toteuttaa niitä.

”Tämä vaikuttaa samalta taktiikalta saada vipuvaikutusta,” Alden kertoi. ”Mutta tähän mennessä tämä lähestymistapa ei ole tuottanut Trumpille konkreettista voittoa.”

Trumpin yllätysilmoitus tariffeista on tavallaan päinvastainen toiselle äskettäiselle täyskäännökselle: hänen tarjouksena pelastaa kiinalainen telekommunikaatiojättiläinen ZTE.

Tässä on vähän taustaa. Huhtikuussa kauppaministeriö kielsi Yhdysvaltalaisia yrityksiä myymästä osia tai tarjoamasta palveluja edullisia älypuhelimia valmistavalle ZTE:lle, koska se toimitti tarvikkeita Iraniin ja Pohjois-Koreaan Yhdysvaltojen pakotteiden vastaisesti. ZTE tukeutuu niin paljon Yhdysvalloista toimitettuihin osiin, että vaikutti lähes siltä, että yhtiö olisi lopettamassa toimintaansa.

Mutta Trump sanoi pari viikkoa sitten, että hän aikoi pelastaa yhtiön konkurssilta, ja perjantaina hän totesi, että itse asiassa hän oli tehnyt sopimuksen kiinalaisten kanssa antamalla ZTE:lle mahdollisuuden ostaa jälleen osia Yhdysvalloista.

Molempien osapuolten lainsäätäjät ovat kritisoineet Trumpin yritystä pelastaa ZTE, sillä he näkevät tämän suurena myönnytyksenä Pekingille. He ovat sitä mieltä, että tämä voi vahingoittaa Yhdysvaltojen uskottavuutta neuvotteluissa, ja he ovat huolissaan, että ZTE voi vakoilla Yhdysvaltoja pimeästi matkapuhelimia käyttämällä.

Sekä demokraattiset että republikaaniset lainsäätäjät ovat itse asiassa laatineet lainsäädäntöä, joka voi estää Trumpin suunnitelman pelastaa ZTE.

Jotkut analyytikot ovat sitä mieltä, että Trumpin maanantainen tariffi-ilmoitus voi olla yritys saada kongressi vakuuttuneeksi siitä, että hän ei hellitä Kiinan kanssa ja kannustaa lainsäätäjiä luopumaan pyrkimyksistään ZTE:n estämiseen liittyvästä lainsäädännöstä. Jää nähtäväksi, tulevatko he olemaan vakuuttuneita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *